Spansk Stil

Afmeld nyheder
2. halvår 2008

Spanien

English Espana

(C) Copyright 2007 - alle rettigheder forbeholdes
Ludwig Salvator var en populær person på Mallorca
Ludwig Salvator var en populær person på Mallorca
- tabte sit hjerte til Mallorca
Spansk Stil
Kvinder, natur og insekter. Ærkehertug Ludwig Salvator af Østrig elskede alt ved Mallorca fra det første sekund, han i 1867 navigerede sit skib ind til kysten for at studere biller.

Hans unge forlovede, prinsesse Mathilde, havde netop mistet livet på tragisk vis, da hun med en cigaret kom til at sætte ild til sit tøj. Han måtte snart vende tilbage til de officielle pligter, men udlængslen var tændt.

Noas Ark
Fire år senere trak eventyret igen. Han var oberst ved infanteriet, kaptajn ved flåden og universitetsuddannet. Han sagde farvel til de kejserlige pligter og sejlede Middelhavet tyndt i sit skib Nixe. Skibet havde fået kælenavnet Noas Ark, da det var fyldt det med hunde, katte, fugle og aber – ærkehertugen elskede dyr og natur.
Begge dele fandt han til overflod og især Mallorca slog benene væk under ham.

Levemanden Luis
Himlen var blå og cikaderne brølede fra mandeltræerne, da Ludwig lagde til ved nord-vestkysten af Mallorca. Stedets skønhed fik ham til at købe ejendommen Miramar, der havde en svimlende udsigt over kysten og bjergene.
De smukke kvinder gjorde ikke hans kærlighed til stedet mindre. Især Catalina Homar, datter af den lokale tømrer, fik hans hjerte til at banke lidt hurtigere. Han uddannede hende og de rejste sammen, men igen slog skæbnen ned i Ludwigs kærlighedsliv. Catalina blev spedalsk og døde i 1905.

Han blev aldrig gift, men forstod at leve livet. Ærkehertug Ludwig blev til Levemanden Luis, og han var kendt for sine store fester, hvor rig som fattig festede sammen. Det gjorde ham til en vellidt mand, og mange gange gjorde det ham også til far.

Multitalent med mave
Det hele gik dog ikke op i kvinder og fest. Som 22-årig udgav han sin første bog om insekter, og efter mere end 20 års skriblerier udgav han sin kendte samling på ni bind om de Baleariske Øer. Han udgav i alt 60 bøger og beherskede over 12 sprog.

Det eneste Ludwig ikke magtede var slankekur. Én gang om året skulle han besøge kejseren og måtte droppe hyggetøj til fordel for sin gamle uniform, der til sidst ikke kunne nå om maven. Han gad slet ikke at gå fint klædt, hvilket betød, at de lokale begyndte at omtale folk med dårlig tøjstil som ’ærkehertug’.

Hippie forud for sin tid
I løbet af årene købte han flere ejendomme og naturområder mellem Valldemossa og Deià, og han gik aldrig på kompromis med sin lidt hippie-agtige kærlighed til naturen. Intet måtte fældes, intet måtte bygges, og de vilde dyr skulle leve livet uden frygt for at ende som middagsmad.

I 1914 endte eventyret, da første verdenskrig brød ud, og kejseren beordrede Ludwig hjem. Han sad på slottet Brandeis nær Prag og skrev sin sidste bog, imens krigen rasede. Ærkehertugen så aldrig sit paradis igen. Han døde af sygdom et år senere som 68-årig.

Bind I & II af Ludwig Salvators værk "Die Balearen (Balearerne) er nu lagt online.
De er på tysk og kan findes her på Ærkehertugens egen hjemmeside.

Din vurdering

(1 stemme)0 kommentar
Læs også
Den amerikanske skuespiller Michael Douglas præsenterer Salvator i det moderne informationscenter Costa nord
Den amerikanske skuespiller Michael Douglas præsenterer Salvator i det moderne informationscenter Costa nord
Billedet af det sidste maleri af Ærkehertug Ludwig Salvator er venligt stillet til rådighed af The Ludwig Salvator Society
Billedet af det sidste maleri af Ærkehertug Ludwig Salvator er venligt stillet til rådighed af The Ludwig Salvator Society


Kommentarer
Navn:


Kommentar:


E-mail (vises ikke):Udfyld venligst sikkerhedskoden