Spansk Stil

Afmeld nyheder
2. halvår 2008

Spanien

English Espana

(C) Copyright 2007 - alle rettigheder forbeholdes
De gamle kanoner står stadig og peger ud mod havet.. idag er de lidt rustne
De gamle kanoner står stadig og peger ud mod havet.. idag er de lidt rustne
Slaget om borgen i Fuengirola er et led i Napoleonskrigene
Spansk Stil
5 kanonskibe og 2 fregatter lister rundt i den spanske nat lige uden for Costa del Sols strande.
De lægger til og soldaterne træder ud i sandet. Det er britiske General Blayneys fodregiment. Deres mål er at indtage borgen i Fuengirola.

Luksusvillaer, hoteller og sangría må vente lidt endnu. Det er den 14. oktober omkring midnat. Vi befinder os i året 1814.

Borgen er besat af kommandør Mlokosiewicz polske styrke, der kun tæller sølle 300 mænd. General Blayneys er derimod på 1.200. Klokken er 2 om natten. Blayney og hans mænd lister sig gennem mørket frem til voldene uden for borgen. En budbringer sendes frem til borgporten. Den polske besætning skal have mulighed for at overgive sig uden blodsudgydelser.

“Kom og tag den!”
Det er svaret fra den polske kommandør Mlokosiewicz. “Nuvel!”. Blayneys kanonskibe lægger an.
De 1.200 mænd, der har omringet borgen, lader riflerne. Kanonskibe og rifler brager nu løs på borgen. Med fortets kanoner lykkedes det at sænke et af de engelske skibe, og Blayney indser, at der skal en anden strategi for dagen. Blayney får iværksat det hele inden for et døgn. De monterer to mægtige kanoner på højen overfor borgen, der snart skal forvandeles til grus.


Sohail - hvor Blayney og Mlokosiewicz udkæmpede slaget

Men nattens skyderier har givet genlyd i de nært liggende bjerge. Den polske garnison i Mijas er blevet alarmeret. Chelmicki – den polske garnisonsleder i Mijas – vil Mlokosiewicz og hans mænd til undsætning. Han sniger sig gennem de britiske geled og tilslutter sig sine landsmænd på borgen. Garnisonen i Alhaurín, cirka 15 kilometer fra kysten, har ligeledes hørt bragene og vil deres landsmænd til undsætning.

Forstærkninger
Blayney er dog forberedt. Han indsætter en styrke, som skal danne stopklods mod disse tropper og Mijas danner nu kulisser til et sandt barrionetslag. Det er den 15. oktober om morgenen, og beskydningen fra Blayneys styrke af spaniere og briter bliver stadig kraftigere.
Et af borgtårnene sprænges. Omkring kl. 14 ankommer et spansk skib til Fuengirola og forstærker de spansk-britiske tropper med godt 900 mand.

Forsvarende styrker angriber
Mlokosiewicz og hans soldater er for alvor i knibe, men han har en plan. Han efterlader sine sårede soldater på borgen og sammen med de resterende 130 lister han afsted. En overtallig, spansk styrke bevogter kanonhøjen. Men med et lynangreb, tager Mlokosiewicz’ mænd de overraskede spaniere på sengen. Briternes kanoner er nu i polakkernes hænder. Kanonmundingerne vendes væk fra borgen og mod briternes egen lejr. "Fyr!" Polakkerne fyrer løs mod den britiske lejr. Polakkerne har dog ingen infanteri-træning, og de fleste kugler suser forbi den britiske lejr.

Med kuglerne susende om ørene, arbejder Blayney nu hårdt på at organisere et modangreb. Det tager ham 30 minutter, før han er klar. Med sine mænd kæmper Blayney sig nu frem i retning af kanonhøjen, som han skal genindtage.

Men de polakker, der overlevede barrionetslaget i Mijas, er kommet frem til Fuengirola. Og de foretager et flankeangreb på Blayneys stormtropper. 200 mænd falder på slagmarken i Fuengirola.

Blayney har endnu overtaget. Og han er ved at generobre kanonhøjen. Men gennem krudt og støv dukker nu 30 franske ryttersoldater frem. De er kommet fra det nært liggende 21. Dragoon Regiment.
Blayney og hans tropper er rystede, men de når alligevel frem til kanonhøjen for endelig at generobre skytset. Men... intet krudt! Mlokosiewicz har ladet al krudtet sprænge i luften, mens han og hans mænd har trukket sig tilbage i sikkerhed på borgen.

Blayney er nu afgrunden nær og det lykkes de polske styrker at tage ham til fange. De resterende briter får nu travlt med at flygte. De forsøger at svømme ud til deres skibe, som er under stærk beskydning fra polakkerne.

De 300 forsvarende polakker vandt slaget over 1.200 briter og spanske partisaner!

Efter slaget...
Mlokosiewicz modtager hædersmedalje for sit heroiske forsvar.
General Blayney frigives i 1814 og hans sabel er i dag udstillet på Czartoryski-museumet i Krakow.

Din vurdering

Bliv den første til at stemme0 kommentar
Læs ogsåEngelske krigsskibe bombarderede borgen fra vandsiden
Engelske krigsskibe bombarderede borgen fra vandsiden


Kommentarer
Navn:


Kommentar:


E-mail (vises ikke):Udfyld venligst sikkerhedskodenCASA:UNA Bolig Spanien Lejlighed i Higueron Spanien til salg
Lejlighed til salg i Higueron
CASA:UNA

Golf i Spanien Spanien

GOLF I SPANIEN - MALAGA
Golf i Spanien