Spansk Stil

Afmeld nyheder
2. halvår 2008

Spanien

English Espana

(C) Copyright 2007 - alle rettigheder forbeholdes
En lus gjorde vinen til det, den er i dag
Spansk Stil
Rioja-vin er nærmest synonym med Spanien, men faktisk var det et lille, simpelt insekt, der var skyld i, at vinen for alvor blev populær i resten af verden.

I 1960'erne kæmpede de europæiske vinbønder mod vinlusen Phylloxera. Frankrig var særligt hårdt angrebet. Vinlusen angreb stokkenes rødder og planterne visnede bort.
Mange vinbønder droppede den ulige kamp og flygtede til Spanien, hvor de i Rioja fandt enhver vinbondes drøm. Store områder med gammel havbund, hvor jorden havde et højt kalkindhold.

For almindelige mennesker lyder det måske ikke så fantastisk, men kalken har den fordel, at det holder på vandet uden at afgive fugt, og påvirker samtidig vinens pH-værdi. Det gør det lettere at dyrke vinen og får samtidig druerne til at smage bedre. Samtidig var det tørre klima med til at holde vinlusen nede.

Romersk forarbejde
Men faktisk havde romerne også en finger med i spillet. Allerede i det 11. århundrede gjorde de det hårde arbejde og grundlagde de fleste af Riojas vinmarker. Men det var franskmændene, der kom med ekspertisen.

De havde helt styr på, hvordan man skal behandle druerne for at få den bedste vin, og disse metoder - især dem fra Bordeaux - tog de i brug i Rioja.

I dag laves der mange forskellige vine i området, og de kan fås i stort set alle prisklasser. Vinhuset Familia Martinez Bujanda producerer vin, der hører til blandt eliten og en flaske kan koste op til 1500 kroner.

Finca Allende er et eksempel på en bodega, der repræsenterer forandringer inden for spansk vin, så hvis du troede Rioja bare handler om "traditionelle" vine med lang fadlagring i amerikansk egetræ, så tænk igen.

Rioja i Danmark
Man kan nu også sagtens få en Rioja, der både er god og til at betale. Og det har danskerne benyttet sig af.
Danmark importerer hvert år betydelige mængder af de røde dråber, der minder én om sol og sommer.

Men når du sidder og skåler i den spanske rioja-vin, så glem ikke også at sende en kærlig tanke til de hårdt-arbejdende franskmænd og romere og ikke mindst den lille vinlus, der var medvirkende til at Riojaen er som den er i dag.
Cartoon fra Punch, Kilde: Wikimedia Commons
Cartoon fra Punch, Kilde: Wikimedia Commons

Kommentarer

POTATO!!!
POTATO!!!

Navn:


Kommentar:


E-mail (vises ikke):Udfyld venligst sikkerhedskoden