Spansk Stil

Afmeld nyheder
2. kvartal 2008

Spanien

English Espana

(C) Copyright 2007 - alle rettigheder forbeholdes
Tapas og småretter med sjove navne
Spansk Stil - 2. kvt. 2008
Øens autentiske retter, som oftest må ind og hentes i ikke så gængse turistområder


Pa amb oli
En af mallorkinernes foretrukne mellemmåltider.
“Pa amb oli”, som betyder brød med olie, består af et stykke brød i stil med et lille flute. Brødet ristes og et stykke hvidløg samt en tomat gnides et par gange over brødets sprøde overflade.
På hvert bord står der, sammen med saltbøssen, en holder med en lille flaske olivenolie.
Olivenolie hældes på i den mængde, man synes om, efter smag og behag.
Andre ingredienser så som queso y jamon (ost og skinke) kan med stor fordel tilføjes.


Mallorkinske supper
En af de mest populære retter er fiskesuppen, som er en fyldig sammenkogt ret af skalddyr og hvid fisk. Den smages til med hvidløg og safran. Safran er ret dyrt i Danmark, så hvis du kommer forbi Mallorca, kan du med fordel tage lidt safran med til det hjemlige forråd.


Tumbet
Ingredienserne, der anvendes til Tumbet, afhænger af årstiden. Tumbet er en sammenkogt ret af grøntsager, som normalt består af aubergine, sød peberfrugt, squash, løg og kartofler. 
Retten smages til med hvidløg.


Frit mallorqui y llom amb col

En typisk ret med oprindelse fra de små mallorkinske landsbyer, hvor den stadigvæk nydes og laves på traditionel vis. En god solid og ikke mindst billig anretning for en træt bondemand efter en lang arbejdsdag mellem får og geder. El Frit, som den oftest bare kaldes, består af friturestegt svinekød fra mallorkinsk opdræt. Det koges sammen med løg og kartofler.


Arros
Mellem de mange forskellige risanretninger foretrækkes oftest den katalanske eller valencianske paella, som begge består af skalddyr, fisk, kylling og diverse pølser. “El arros Brut” laves med svinekød. Det samme gælder “El arros Negre”, som er farvet sort af blæksprutteblæk. Begge retter er meget populære blandt mallorkinerne.


Embutidos
Embutidos betyder direkte oversat “fyldt” eller “stoppet”. I denne forbindelse er det en slags pølse. En af de mest kendte fra Mallorca er La sobrasada. Den er lavet af kød fra det sorte mallorkinske svin, som rangerer blandt de ypperste på kvalitetsranglisten over svinekød.
Konsistensen af en Sobrasada er mere som en postej og karakteriseres ved den meget kraftige smag og den stærke rød-orange farve, som stammer fra farvestofferne i naturlige krydderier.


Ensaimadas
Nok den mest kendte, og en af de hotteste souvenirs, for de spanske turister på Mallorca. Det er en slags blød kage lavet på gær og svinefedt, som er rullet sammen som en snegl og drysset med flormelis. Den typiske ensaimada er ca. 30 cm. i diameter, men kan også fås i små enheder. Den kan fås med indbagt creme. Købes den med som souvenir leveres den oftest i flotte ottekantede papæsker dekoreret med Mallorcas forskellige varetegn. Den kan købes til ”turist-pris” i Mallorcas lufthavn til cirka 18 euro eller

Din vurdering

(5 stemmer)



Video om Spanien - spanskstil channel

Spansk Mad