Spansk Stil

Afmeld nyheder
2. kvartal 2008

Spanien

English Espana

(C) Copyright 2007 - alle rettigheder forbeholdes
Valldemossa
Valldemossa
”Barbarer og aber!” Bespottelserne er fra Chopins arrige elskerinde George Sand. Sammen er de flygtet fra Paris til Valldemossa.
Spansk Stil - 2. kvt. 2008
Konstant svirrende rygter får i vinteren 1838-39 det unge, elskende par til at forlade Paris. De vælger Valldemossa som deres vinteropholdssted - en lille bjerglandsby på Mallorca

Et sted de snart skal fortryde at have stiftet bekendskab med.
George Sand (født Aurore Dupin og af baronesse-stand), ryger pibe, klæder sig i herretøj og har endvidere sine to børn med sig.
Parret får uden beregning logi på byens kloster. Det bliver for meget for det indadvendte borgerskab i den lille bjerglandsby, og de forsøger at fryse parret ud. Blandt andet benægtes det syndige par adgang til at købe mad.
George Sand er dog ikke til at bide skeer med. Udover at være kvindefrikæmper er hun en hård negl og giver igen af samme skuffe: “uægte børn af vellystne, hykleriske karteusermunke” bespotter hun overfor landsbyfolkene.

Til trods for sin bitterhed må hun dog overgive sig overfor stedets skønhed, og skriver “Valldemosa er det skønneste sted, jeg nogensinde har boet, og ét af de smukkeste steder, jeg har set.”
Meget er gået galt lige fra ankomsten til Valldemossa. Chopin får først sit klaver leveret fra Paris kort tid, inden de tager afsted. Han lider af tuberkulose, og under en af hans febervildelser tror han,
at han er død og sætter han sig til klaveret og komponerer her i ”død” tilstand. Netop under sit ophold i Valldemossa kreerer Chopin et af sine store værker: ’Regndråbe Preludium’.
George Sand bliver sidenhen en anerkendt forfatter og udgiver bl.a. “Vinter på Mallorca”, som gengiver hendes ophold sammen med Chopin i Valldemossa.


Klostercelle 2 og 4
I dag kan klosteret, hvor Chopin og Sand boede, besøges. Her kan man opleve klostercelle 2 og 4, som man mener parret boede i. Endvidere kan man her se 11 håndskrevne breve samt originale nodeark sammen med Sands originalmanuskript til “Vinter på Mallorca”.

Flere kendte komponister har sendt en hilsen tilbage til fortiden i klosterets gæstebog, og der ligger altid en frisk rose på Chopins klaver, der står udstillet i den ene klostercelle.

UPDATE 6. november 2011
  • Det er nu afgjort hvilken klostercelle Chopin og Sand boede i, læs her: Millioner lokket i turistfælde
  • De boede i celle 4 og klaveret er lavet efter Chopins død.

Karteuser-ordenen
Klosteret er en oplevelse selv ud over dets ”Chopin-historie”. Oprindeligt er det et sommerslot for Kong Sancho,
men i 1399 skænkes det til Karteuserordenen
– deraf klosterets navn ’Sa Cartuja’.

I 1835 udviser greven af Montenegro dog alle religiøse institutioner fra øen, og munkene emigrerer. Senere opkøbes klosteret af den franske bankier, Antoine Canut, som bliver vært for Chopin og Sand.


Klosterets apotek og have
Apoteket, som er fra 1723, er holdt som den gang Sand forsøgte sig med diverse medicinske urter og midler til sin tuberkulose-ramte elsker.
Det er her på apoteket, munkene i sin tid mødtes en halv time om ugen.
Det var deres eneste kontakt med andre mennesker. Den krydrede duft i det gamle apotek afløses af frisk blomsterduft fra klosterhaven, som er smukt anlagt med arabiske træk.


Startskuddet
Det siges, at det var denne rolige bjerglandsby, der ligger 400 meter over havets overflade, som gav start-skuddet til Mallorcas turisme. Borgerne er blevet stolte over forbindelsen med Chopin og Sand, og i løbet af højsæsonen er der som regel en ugentlig Chopin-festival til ære for pianisten og hans elskerinde.


Slentretur gennem gaderne
Romantiske brostensbelagte gader og gamle velholdte stenhuse.
De romantiske rammer har måske virket som en stakket frist for Chopins og Sands forhold, som i Sands bog ender med “...vores ophold på klosteret var en tortur for ham og en lidelse for mig...”.


Transport til Valldemossa
Transporten til Valldemossa er en naturoplevelse i sig selv.
Turen går gennem frodige dale og op til høje panoramapunkter med flot udsigt over Middelhavet.

Via de mange nålesving bevæger man sig gennem diverse citrus- og mandelplantager i bjergkæden Sierra Tramuntana, hvor Valldemossa ligger på Mallorcas nordvestvendte kyst.

 

Din vurdering

(4 stemmer)1 kommentar
Læs også
Chopins klaver står stadig i klostercellen
Chopins klaver står stadig i klostercellen


Kommentarer

B C syd Vinholdet Mommark
Tak for din historie. Bruger den i undervisningen næste gang. Godt nytår

Navn:


Kommentar:


E-mail (vises ikke):Udfyld venligst sikkerhedskodenVideo om Spanien - spanskstil channel